Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два самостоятелни съвета -

...
Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два самостоятелни съвета -
Коментари Харесай

ПП-ДБ предлага: главният прокурор да е само администратор, ВСС разделен на два съвета

Разделяне на Висшия правосъден съвет (ВСС) на два независими съвета - на прокурорите и съдиите. Засилване на парламентарната квота в прокурорския съвет, орязване на пълномощията на обвинител номер едно, орязване на мандатите и на препоръките, и на основния прокурор, и на ръководителите на двете висши съдилища.

Това най-общо предлага като промени в Конституцията " Продължаваме промяната-Демократична България ". Обединението ги показа публично през днешния ден, като упованието е още идната седмица да стартира работа отрасловата комисия в Народното събрание.

В представянето участваха съпредседателите на двете обединения Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков и Асен Василев, както и министър председателят Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов и представители на " Правосъдие за всеки ".
Висш съдебен съвет
Без изненада, ПП-ДБ предлага делене на ВСС на два обособени съвета - съдийски и прокурорски. Без изненада, тъй като това е остаряло предложение на Демократична България.

Съдийският съвет ще се състои от 15 члена, от които 8 определени директно от съдиите, двамата ръководители на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, 6-ма от Народното събрание.

Ограничава се опцията в парламентарната квота да се избират магистрати. Народно събрание квотата би трябвало да е " същинска социална квота ", уточни правосъдният министър Атанас Славов. Т.е. ще се оферират специалисти, само че не магистрати.

Мандатът на съвета на съдиите ще е 4-годишен (при 5 за Висш съдебен съвет сега).

Председателите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, които в този момент се избират по комплицирана процедура от Висш съдебен съвет, която завършва с президентски декрет, да бъдат с изравнени като статут с всички останали - да се избират и освобождават от Висш съдебен съвет, а президентът да няма право да издава декрет, плануват още текстовете. По думите на министъра - с цел да няма директна политическа интервенция в процеса на назначение на висшите ни магистрати.

Предлага се още мандатите на ръководителите на двете висши съдилища да се намалят на 5 години при 7 в този момент. Всички останали ръководители на съдилиища са с 5-годишен мандат, посочи Славов.

Прокурорският съвет - парламентарната квота ще е по-голяма от тази на прокурорите - " толкоз огромна, че да не може прокуратурата без ролята на обществото да дефинира своите ръководители ", псоочи Славов.

Тя ще се състои от 10 души - 6-ма, предложени от Народно събрание и определени с болшинство от 2/3, двама от прокурорите, един от следователите и основният прокурор като член по право.

Мандататът на този съвет също ще е 4- годишен.
Главният прокурор
Главният прокурор ще е административен началник, а не главата на пирамидална система - даде поръчка Слалвов.

Ще се ограничи общият контрол по правда, а мандатът му също ще бъде сведен - на 5 години - при 7 в този момент.

От парламентарната квотата също няма да се избират прокурори и следователи.

Кой ще предлага основния прокурор? - Част от прокуроския съвет, както и министърът на правораздаването - каквато е формата и в този момент.

Министърът на правораздаването да ръководи без право на глас прокурорския съвет, е друго предложение.

Управлението на недвижимите парцели на правосъдната власт да бъде върнато на Министерство на правораздаването, както бе до 2015 година, предвижда още ПП-ДБ.

" Ние сме твърдо уверени, че промените може да бъдат направени от нормално Народно събрание ", уточни Славов.
Как е в този момент
Сега в главния закон е записано, че " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори. " И в това се състои главната му мощ.

Висш съдебен съвет се състои от 25 членове. Председателят на Върховен касационен съд, ръководителят на Върховен административен съд и основният прокурор са по право негови членове. Мандатът на Висш съдебен съвет е 5-годишен.

За членове на Висш съдебен съвет, които не са негови членове по право, се избират адвокати с високи професионални и нравствени качества, които имат минимум петнадесетгодишен юридически стаж.

Единадесет от членовете на Висш съдебен съвет се избират от Народното събрание с болшинство две трети от народните представители и единадесет - от органите на правосъдната власт.

Съдийската гилдия се състои от 14 членове и включва ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд, шестима членове, определени директно от съдиите, и шестима членове, определени от Народното събрание. Прокурорската гилдия се състои от 11 членове и включва основния прокурор, четирима членове, определени директно от прокурорите, един член, определен директно от следователите, и петима членове, определени от Народното събрание.

Очаквайте детайлности
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР